Zomer 2022

De zomervakantie van 2022 gingen we op ruimtereis! Ruimtewezen Tato had onze hulp nodig om de gestolen maanstenen terug te vinden. Afgelopen meivakantie was de maansteen van onze eigen maan al gestolen! Tato was daarom op zoek naar ruimtepiraat Eledora.

Los van onderstaande geplande data, waren er ook 4 extra woensdagen zonder programma dit jaar. Zie een verslag per dag onderaan deze pagina.

Woensdag 20 juli

>>>Meer foto’s bekijken

Tato nam ons mee naar de planeet Mars. Omdat er andere kinderen waren dan in de meivakantie, vertrouwde hij ons nog niet helemaal. Trombo probeerde onze Stijn te ontvoeren en we hebben de maansteen niet gevonden. Wel ontdekten we dat de planeet Mars langzaam GEEL werd. Door deze ontdekking vertrouwde Tato ons!

>>>Videopresentatie bekijken

Zaterdag 23 juli

>>>Meer foto’s bekijken

We gingen naar Saturnus’ maan Titan, waar een ruimtestation was. Trombo ontvoerde onze Stijn, maar gelukkig konden we hem redden. Eledora was ons te slim af en had de maansteen al gestolen, voordat we erachter waren dat deze weg was!

>>>Videopresentatie bekijken

Zaterdag 30 juli

>>>Meer foto’s bekijken

Via het ruimtestation konden we dieper de ruimte in en kwamen aan bij smokkelaarsplaneet Mando. Trombo had zijn handlanger Makar meegenomen en samen probeerde ze onze Stijn te ontvoeren. Dit is weer niet gelukt! Tijdens een smokkelspel vonden we allemaal leuke dingetjes, waaronder een leuke oranje bol waar kinderen graag mee speelden. Eledora heeft deze keer géén maansteen gestolen!

>>>Videopresentatie bekijken

Zaterdag 6 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

We gingen naar de planeet Oa. De maansteen zorgde ervoor dat enorm hete temperaturen écht heet werden. Deze maansteen moést écht terug! Trombo kwam weer langs en Makar had een schat in het bos verstopt. De maansteen bleek al weg te zijn, voordat we op Oa aan kwamen!

>>>Videopresentatie bekijken
Zaterdag 13 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

We kwamen aan bij ijsplaneet Yutron. Ondanks er nog sneeuw lag, was het er erg warm. Dit bleek te komen doordat de maansteen was gestolen. Trombo lukte het wederom niet om Stijn te ontvoeren en we gingen ’s middags het bos in. Op het eind van de dag deden we water activiteiten en kregen we ijsjes van FC Berghuizen!

>>>Videopresentatie bekijken

Zaterdag 20 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Toen we op de planeet Duin arriveerden, kwamen we er al snel achter dat je het heel anders uitspreekt. “Duwen” een klein beetje op zijn Twents, dus “doewn”. Trombo probeerde Stijn weer te ontvoeren, hij houdt niet op. ’s Middags werd de maansteen gestolen door Duinse veteraan Henk en moesten we hem opsporen in het bos. Al snel leerden we heel veel over niet alleen zijn rol, maar ook die van Eledora, Trombo en Makar.

>>>Videopresentatie bekijken

Maandag 22 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Met het onzichtbare ruimteschip van veteraan Henk gingen we de kosmos door om neutralisatiestenen te vinden om Eledora’s superwapen te kalmeren. We leerden dat de maansteen die we op Mando vonden NIET van Mando was, maar van een lavaplaneet genaamd Iroh.

Op het eind van de dag werden we verrast met lekkere pizza’s gesponsord door Domino’s Pizza Oldenzaal.

>>>Videopresentatie bekijken

Woensdag 24 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Eledora kwam als ondercover vrijwilligster bij ons binnen en draaide ook al eens met OKids extra met ons mee. Eerst werkte ze samen met Trombo om Stijn te ontvoeren, helaas wonnen ze niet. In een spel om de maanstenen van ons te winnen verloor ze opnieuw, maar leerden we de waarheid.
Eledora en Trombo hadden helemaal geen kwade bedoelingen, maar wilden het universum redden van de Termitators. Door de krachten van Trombo, Stijn en Eledora, kon haar superwapen gebruikt worden, zonder dat het universum schade op liep.

>>>Videopresentatie bekijken

Capaciteit voor het laatst bijgewerkt op 20-8-2022 om 22:28 uur.

Agent TatoTrombo de ontvoerderMakar de verslinderPiraat Eledora
Tato is een ruimtewezen die op onze maan gestrand is en op zoek was naar ruimtepiraat Eledora. Zij heeft de maansteen gestolen.Trombo is een ruimtewezen die graag wezens van andere werelden ontvoerd. Trombo is niet de slimste, maar ook zeker niet dom. Iemand bij OKids staat op Trombo’s verlanglijst.Soms neemt Trombo zijn handlanger Makar mee. Daar waar Trombo vegetariër is, is Makar dit niet. Makar is net als trombo een beetje sullig en wil altijd maar alles en iedereen opeten. Dit lukt hem alleen nooit.Eledora is een piraat die op zoek is naar de legendarische ruimtestenen. Als zij ze allemaal heeft kan zij de macht grijpen!
Veteraan HenkTermitatorsMaanstenenEledora’s superwapen
Henk is een Duinse veteraan, beroemd voor vele oorlogsdaden en het redden van de planeet Duin van een invasie. Doordat Henk zijn planeet wil redden van de Termitators is hij samen gaan werken met Eledora.Reusachtige duizendpootachtige wezens, zo groot als meerdere contintenten. Er is weinig over ze bekend, behalve dat ze zo groot als continenten zijn.Maanstenen zijn belangrijk voor de planeten en het universum. Onze maansteen zorgt bijvoorbeeld voor eb en vloed. Ze hebben enorm veel krachten en zijn populair bij schurken.Eledora heeft alle maanstenen verzameld om een superwapen te bouwen. Dit superwapen is echter een gevaar voor het hele universum!
Ruimtebasis TitanPlaneet MandoPlaneet OaPlaneet Yutron
Vanaf de ruimtebasis, die bij de maan van Saturnus te vinden is, kunnen ruimte avonturiers dieper de ruimte in naar planeten die nog niet bekend zijn bij mensen.Planeet Mando is een smokkelaarsplaneet. Stropers en dieven zijn vaak te vinden op deze planeet om hun buit door te verkopen aan anderen. Eledora komt vaak naar de planeet Mando.Planeet Oa is een super hete planeet, maar de maansteen zorgde ervoor dat er ondanks de hitte leven mogelijk was. De planeet is al het langst de maansteen kwijt.Yutron is een ijsplaneet en het hoort er erg koud te zijn. Doordat de maansteen ontbrak is het er erg heet, maar toch ligt er nog ijs en sneeuw. Yutron is the thuisplaneet van Tato en Tato is erg van slag dat zijn planeet nu ook slachtoffer is.
Planeet DuinPlaneet Iroh
De planeet Duin is oorspronkelijk een Jungle planeet. Na het verdwijnen van de maansteen, veranderde de oranjeplaneet langzaam naar Paars. Echter werd de planeet op een ongewoon tempo een woestijn planeet. Dit kwam door Termitators! Opmerkelijk detail, de planeet ‘Duin’ spreek je uit als ‘Doewn’. (duwen een beetje op z’n Twents)Planeet Iroh is een onbewoonde planeet. Het is er zo ontzettend heet, dat het er diamanten regent. De maansteen van Iroh is gestolen door smokkelaars van de planeet Mando, om hem uit de handen van Eledora te houden. De maansteen van Iroh is op Mando in handen van OKids gekomen.

Krantenknipsels uit de ruimte

Op zaterdag 20 augustus gingen we op zoek naar Veteraan Henk om de gestolen maansteen terug te krijgen. Onderweg vonden we verschillende krantenknipsels, waardoor we meer leerden over Trombo en Eledora, maar ook over de rol van Veteraan Henk.

Oa, 23 februari 2022

Eledora niet langer welkom op planeet Oa!
Mando, 23 april 2022

Trombo gekozen held om universum te redden van Termitators
Mando, 30 juli 2022

Onbekende maansteen perongeluk in Aardse handen
Ruimtepiraat Eledora, o.a. beroemd van het veroveren van schiereiland Kakarotto in de zesde districtoorlog uit 1995 en de bijna gelukte invasie van een andere planeet is op 23 februari veroordeeld voor de verdwijning van de maansteen en de daarmee veroorzaakte chaos op de planeet. Door het ontbreken van de maansteen zijn de hoge temperaturen die de planeet heeft schadelijk voor de bewoners van Oa. Dit wordt per dag erger en als het niet voor de winter opgelost is, zal al het leven van de planeet Oa verdwijnen.

Eledora beweerde niet te weten waar de maansteen was, maar toen duidelijk werd dat ze loog weigerde ze de maansteen terug te brengen. “Dit is belangrijker dan het lot van onze planeet”, waren de laatste woorden van de beroemde ruimtepiraat, voor ze de ruimte in vertrok.

De keizer van Oa heeft in een persverklaring laten weten dat Eledora niet langer welkom is op de planeet Oa en wordt gezocht voor het vernietigen van het klimaat van de planeet.
Nadat Trombo schuldig werd verklaard voor het ontvoeren van verschillende ruimtewezens op 2 februari 2022, heeft de Tsaar van Mando gratie verklaard. “Trombo is de enige met de kennis om ons universum te redden”, was de verklaring van de Tsaar. Het was niet Trombo’s intelligentie of daden die de Tsaar heeft doen besluiten Trombo te kiezen voor deze missie, maar zijn gave om op grote afstand andere wezens te bezitten en over te nemen. Trombo gaf al aan twee aardbewoners te kennen, met een soortgelijke gave. Met deze gave kunnen de bijwerkingen van Eledora’s superwapen onschadelijk gemaakt worden, zodat de Termitators vernietigd worden, zonder dat er onschuldige slachtoffers vallen op andere planeten.

Trombo werkt samen met de beruchte kanibaal Makar. “Zodra we genoeg krachten uit de Stijn hebben gehaald kan Makar mij ook helpen!” Daar waar Trombo gratie ontvangt na zijn heldendaad, zal Makar na de missie terug naar de gevangenis moeten.
Lokale smokkelaars is het gelukt om ruimtepiraat Eledora te slim af te zijn en de maansteen van een nog onbekende planeet in handen te krijgen. Eledora heeft geprobeerd te onderhandelen, maar tevergeefs. Er bestond de angst dat de ruimtepiraat de maansteen van Mando zou gaan stelen, maar droop teleurgesteld af richting de planeet Yutron. Inwoners van de planeet zijn gewaarschuwd voor de komst van Eledora.

Diezelfde dag kwamen inwoners van de planeet Aarde naar de planeet Mando om met de smokkelaars te onderhandelen. Hierbij is de verkregen maansteen perongeluk verhandeld naar de Aardlingen. Er is een onderzoek gestart naar de smokkelaar die hiervoor verantwoordelijk is.
Duin, 6 augustus 2022

Gigantische wezens gespot!
Duin, 13 augustus 2022

Maansteen verdwenen, enorme explosie!
Yutron, 20 augustus 2022

Eledora’s superwapen is een gevaar voor het hele universum
Duizendpoten zo groot als meerdere continenten. Het klinkt als een verzonnen verhaal, maar deze zaterdag zijn ze toch écht gespot op het zuidelijk halfrond van de planeet Duin. “Als ze de naam van onze planeet goed uit kunnen spreken zijn ze wat mij betreft welkom”, zei de Duining van Duin in een persverklaring. Bronnen bevestigen dat de reuzen helemaal niet in staat zijn om te communiceren.

Lokale veteraan Henk, beroemd voor het verhinderen van de invasie van de Oans uit Oa is op de zaak gezet. Hij heeft al sinds februari contact met een beruchte ruimtepiraat voor het maken van een superwapen om de planeet te beschermen.
De maansteen van de planeet Duin is verdwenen. Experts vrezen dat oogsten zullen mislukken en de jungle langzaam zal verdwijnen. Ruimtedeskundige Andreas Duiners verklaard dat de jungle de afgelopen weken al aan het verdwijnen is en dat de reusachtige wezens die eerder gespot zijn hiervoor verantwoordelijk zijn.

In een persverklaring laat veteraan Henk weten dat de explosie een gevolg is van het superwapen. De maansteen van Duin is geleend om het wapen zijn kracht te verlenen, maar doordat één maansteen ontbreekt heeft het wapen niet genoeg kracht. Henk beloofd dat laatste maansteen te zullen vinden, zodat de reusachtige wezens – ook wel bekend als Termitators – voor eens en altijd verslagen kunnen worden.
Ruimteagent Vipper komt met een belangrijke onthulling. Ruimtepiraat Eledora heeft met de gestolen maanstenen een superwapen gemaakt om een dreiging op de planeet Duin onschadelijk te maken. Vipper heeft zijn collega Tato achter Eledora aangestuurd om te voorkomen dat alle maanstenen in haar handen komen. “Er is momenteel een onderzoek bezig om de bijwerkingen van het superwapen te neutraliseren”, beweerd Vipper die later vandaag op bezoek bij de Tsaar van Mando gaat.

De tijd begint wel te dringen. Planeet Oa, de thuisplaneet van Eledora heeft niet lang meer. Het is belangrijk dat de Termitators deze zomer nog uitgeroeid worden, maar zonder de juiste bescherming kan het wapen de kracht hebben van een hypernova, waardoor het hele universum gevaar loopt door de energie die vrij komt.

Logboek Eledora

Tijdens onze ruimtereis door de kosmos op 22 augustus vonden we stukjes uit het logboek van Eledora tijdens haar missie om de maanstenen te vinden. We vonden ze in de volgende volgorde:

Duin

Logboek 17 augustus 2022
Volgens mijn berekeningen komen de Aardlingen pas met 3 dagen naar Duin. Ik ben ze dus drie stappen voor. Ik ben blij dat veteraan Henk mij wil helpen om de laatste maansteen te krijgen. Binnenkort is het universum gered!
Mando

Logboek 30 juli 2022
De aardlingen zijn mij op het spoor! Ik heb geen tijd voor het spelletje dat deze smokkelaars spelen, ik kom later wel terug voor deze maansteen.
Yutron

Logboek 13 augustus 2022
Kijk die Aardlingen nou eens door het bos lopen en met water spelen. Het stelen van deze maansteen is een makkie!
Mars

Logboek 20 juli 2022
Verdorie! Ik heb de maansteen gestolen van Phobos en Mars begint al meteen van kleur te veranderen. Hopelijk komt Tato er niet achter.
Functie maansteen:
Vruchtmaar maken en houden van de bodem van de planeet
Functie superwapen:
Energiebron van Eledora’s superwapen
Notitie aan mezelf: Deze maansteen is NIET van MandoFunctie maansteen:
Regelt de druk en temperatuur op de planeet
Functie superwapen:
Regelt de druk en temperatuur van Eledora’s superwapen
Functie maansteen:
Zorgt voor balans op het oppervlak van Mars tussen ijzer en roest.
Functie superwapen:
Zorgt ervoor dat het superwapen niet gaat roesten.

Iroh

Logboek 13 juli 2022
Geen maansteen te bespeuren! Een rare knaap uit Mando genaamd Trombo wist me te vertellen dat zijn mensen de maansteen hadden en gingen verhandelen. Hij moest eens weten hoe gedreven ik ben. Als ik iets wil, dan krijg ik het! Maar eerst ga ik even langs Mars en Saturnus, die maanstenen zijn perfect!
Oa

Logboek 2 februari 2022
Ik doe het niet graag, maar als ik de maansteen van onze maan niet pak, dan komen de Termitators ook naar ons! Hopelijk ben ik op tijd klaar, anders zijn wij Oans verdoemd!
Saturnus

Logboek 23 juli 2022
Ha! De aardlingen zijn nog bij het ruimtestation en Tato is ver uit de buurt. Deze maansteen pakken is een makkie!
Aarde

Logboek 20 juli 2022

Die vervelende ruimteagent van Yutron heeft pech op de maan van de planeet aarde. Nu kan ik volledig mijn gang gaan en de maansteen van deze best wel saaie maan gebruiken. Ik heb geen tijd om de neutraliserende stenen ook nog te verzamelen.
Functie maansteen:
De maansteen houdt de planeet super heet. Het regent er diamanten, de hitte is onvoorstelbaar en leven is er nooit mogelijk. Een ruimtevolk uit de buurt gebruikt de planeet om afvalstoffen te vernietigen.
Functie superwapen:
Deze steen geeft het superwapen de destructieve kracht. Alleen deze kracht is sterk genoeg om de Termitators te vernietigen.
Functie maansteen:
Het maakt de enorme hitte van de planeet leefbaar.
Functie superwapen:
Het voorkomt oververhitting op Eledora’s superwapen, ondanks de enorme hitte.
Functie maansteen:
Stabiliseren van de gassen op Saturnus. Dit heeft ook een directe invloed op de atmosfeer van Titan zelf.
Functie superwapen:
Het scheidt de verschillende stoffen in Eledora’s superwapen goed, zodat het wapen optimaal werkt.
Functie maansteen:
Zorgt voor de getijden (eb & vloed) in de Aardse zeeën
Functie superwapen:
Zorgt dat alle stofjes die vrij komen stabiel en in balans blijven.

Zaterdag 27 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

De OKids zomerweken zijn traditioneel afgesloten met een uitstapje naar Hellendoorn. Met een groep van 22 kinderen hebben we een leuke laatste dag gehad en afscheid kunnen nemen van de zomervakantie.
Uiteraard ging Jarnobeer ook mee!

>>>Videopresentatie bekijken

OKids Extra

Woensdag 27 juli

>>>Meer foto’s bekijken

Tijdens dit vrije programma ontstonden er simpele spelletjes, zoals fopbal, vrij knutselen, maar ook het zoeken van begeleiders die zich spontaan verstopten was een grote hit.
Woensdag 3 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Het was lekker warm, want dat heb je met de zomer. Na even vrij te kleuren, werd er al snel ruimte gemaakt voor water activiteiten. Lekker verfrissend met dit weer!
Woensdag 10 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Wederom een tropisch warme dag! Veel kinderen wilden lekker buiten spelen, terwijl een paar kinderen lekker binnen gingen kleuren. Veel water plezier, maar wel een tandje terug qua waterverbruik. We kregen fruit gesponsord door een ouder en vrijwilliger, heerlijk!

Woensdag 17 augustus

>>>Meer foto’s bekijken

Het tropische weer zou op zijn retour zijn en er was regen verwacht. Deze kwam echter pas toen alle kinderen al weg waren. Een dag met verstoppertje, vrij spelen en lekker kleuren. Zo simpel kan het soms zijn.